Uuden etsijät -hanke

Uuden etsijät on monitieteinen tutkimushanke, joka luotaa suomalaisen esoteerisuuden kulttuurihistoriaa 1880-luvulta 1940-luvulle. Vuoden 2018 alusta lähtien hanke saa rahoitusta Koneen säätiöltä seuraavan kolmen vuoden ajan – seuraa toimintaamme täällä Facebook-sivuillamme ja Twitterissä.

Avaamme uusia näkökulmia kansalliseen historiakuvaan: nostamme esiin monia kaanonin ulkopuolelle jääneitä ilmiöitä ja toimijoita sekä tarkastelemme tunnettuja sivistyneistön jäseniä, erityisesti taiteen ja kulttuurin alan vaikuttajia, uusien lähteiden ja kansainvälisellä tutkimuskentällä kehiteltyjen tuoreiden tulkintakehysten avulla. Valaisemme suomalaisen historiankirjoituksen varjokohtaa, jonka vaikutus näkyy useilla tieteenaloilla. Uskontotieteen, taidehistorian, kirjallisuustieteen ja historiantutkimuksen piirissä on pääpiirteittäin tiedetty, että 1900‐luvun taitteen sivistyneistö tunsi kiinnostusta esoteerisuutta kohtaan, mutta se, miten ilmiö koettiin yksilöiden tasolla ja millainen oli sen laajempi kulttuurinen vaikutus, on yhä hämärän peitossa.

Käyttämällä kirjeenvaihdon ja päiväkirjojen kaltaisia henkilökohtaisia dokumentteja sekä julkisia aineistoja, kuten sanomalehdistöä, taideteoksia ja kaunokirjallisuutta osoitamme, kuinka 1800‐luvun lopulla massailmiöksi noussut esoteerisuus säilyi mittavan kiinnostuksen kohteena usean vuosikymmenen ajan. Samalla tuomme esiin toimijoiden verkoston, joka on tieteellisessä mielessä ennen tutkimaton. Esoteerisuus yhdisti suomalaisen sivistyneistön eri ryhmittymiä ja mahdollisti kontaktit myös kansainvälisiin verkostoihin. Valitsemamme näkökulman avulla on mahdollista
tarkastella suomalaisen esoteerisuuden merkityksiä laaja‐alaisesti, paitsi modernin uskonnollisuuden ja suomalaisen kansallisidentiteetin muotoutumisessa myös osana modernin taiteen, tieteen ja yksilökäsityksen muutosta.

Hanke kokoaa yhteen kotimaiset asiantuntijat, jotka ovat omissa tutkimuksissaan luoneet tärkeitä avauksia alan tutkimukseen Suomessa. Hankkeen vahvuutena voidaan pitää paitsi pääosin valmiiksi koottua aineistopohjaa myös monitieteistä perehtyneisyyttä länsimaisen esoteerisuuden tutkimukseen. Tämä mahdollistaa sekä syvät temaattiset analyysit että synteettiset kokonaistulkinnat, joissa voidaan hyödyntää vaihtelevasti eri tieteenalojen erityisosaamista.

Koneen säätiö painottaa rohkeaa tekijyyttä – me määrittelemme hankkeemme rohkeuden seuraavasti: ”Kirjoitamme modernin Suomen kulttuurihistoriaa uudelleen. 1900-luvun taitteen esoteerisuudella on ollut kauaskantoisemmat ja monisyisemmät seuraukset suomalaisen taiteen, politiikan ja kulttuurin kentällä kuin on haluttu myöntää ja nähdä. Haemme suomalaisella tutkimuskentällä ensimmäistä kertaa liikkeistä irtautuvaa ja laajoihin alkuperäisaineistoihin pohjautuvaa käsitystä siitä, mitä esoteerisuus tarkoittaa. Näin luomme uudenlaisen kuvan siitä, millaista oli elää, tuntea ja uskoa modernisoituvan kansakunnan muutosten keskellä.

Yleistajuisia tietokirjoja, avoimia seminaareja ja aihepiiriä käsitteleviä näyttelyitä järjestämällä sekä taiteellista työskentelyä edistämällä haluamme nostaa keskustelun aiheiksi vaiettuja ja hankalaksi koettuja ilmiöitä: sivistyneistön kytköksiä vapaamuurariuuteen ja teosofiaan, mystisiä kokemuksia, kohtaamisia vainajien kanssa tai pyrkimyksiä kehittää henkisiä yliaisteja. Tavoitteemme on tehdä eettisesti kestävää tutkimusta ja antaa myös laajemmalle yleisölle välineitä ”toiseuden” käsittelemiseksi. Koemme nämä päämäärät tärkeiksi nykyisessä vastakkainasettelun ja pelon ilmapiirissä. Emme leimaa esoteerisuudesta innostuneita moraalittomiksi, patologisiksi tai marginaalisiksi poikkeustapauksiksi – kuten valitettavasti on viimeaikaisissa populaareissa keskusteluissa käynyt. Näkökulmat ovat olleet usein myös korostetun maskuliinisia ja heteronormatiivisia. Hankkeemme kyseenalaistaa nämä tulkinnat tuomalla esiin, kuinka 1900-luvun alun esoteerisuus punoutui merkityksellisillä tavoilla osaksi aikalaiskulttuuria arjen ruohonjuuritasolta lennokkaimpiin kosmologisiin visioihin saakka. Samalla tavoitteena on tuottaa menneisyyden yksilöille oikeutta tekevä, sukupuolisensitiivinen analyysi, joka purkaa suomalaisen esoteerisuuden historiaan liittyviä myyttejä.”

Tutustu hankkeen tutkijoihin >>>

pinkki-Koneensaatio-logo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: