väitöstutkija, uskontotiede, Turun yliopisto
Olen kiinnostunut erityisesti esoteerisuuden yhteyksistä taiteeseen ja luovuuteen. Väitöstutkimuksessani kysyn millainen rooli esoteerisuuteen taipuvalla henkisyydellä on modernissa taiteessa tarkentaen katseeni erityisesti 1900-luvun vaihteessa työskennelleiden suomalaistaiteilijoiden – Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin – teoksiin ja kirjoituksiin.
Kehittelen tutkimuksessani eteenpäin uskontotieteessä lanseerattuja okkulttuurin ja etsijyyden käsitteitä, jotka rakentavat teoreettista siltaa 1900-luvun taitteen esoteerisuudesta nykypäivän henkisyyteen. Tarkastelemani taiteilijat määrittyvätkin tutkimuksessani aikalaistermein ”totuudenetsijöiksi”, jotka hakivat vastauksia monialaisiin kysymyksiinsä vuosisadanvaihteen okkulttuurista – heterogeenisen henkisyyden kentältä, jossa esoteerisuus, tiede ja taide elivät hedelmällisessä vuorovaikutussuhteessa toisiinsa.
Tutkijana koen olevani nomadi, joka liikkuu paitsi tieteenalojen myös tieteen ja taiteen raja-alueilla. Väitöstutkimukseni olen tehnyt uskontotieteeseen, mutta maisteriopintoni olen suorittanut taideteollisella alalla. Olen opiskellut pitkään myös taidehistoriaa. Käsitykseni maailmasta ja tiedosta rakentuvat yhtä lailla visuaalisesti kuin kielellisesti. Koen monenlaisten rajojen haastamisen ja ylittämisen tärkeäksi.
Tällä hetkellä minua innostaa tieteen popularisointi luovan tietokirjoittamisen ja visuaalisen kerronnan keinoin. Työskentelenkin parhaillaan esoteerisuuteen liittyvien taidenäyttelyiden kuratoimisen parissa. Lisäksi toimitan yhdessä Tiina Mahlamäen kanssa tietoteosta, joka käsittelee modernia esoteerisuutta Suomessa.
Avainsanat: taide ja esoteerisuus, henkisyys modernissa taiteessa, etsijät ja etsijyys, okkulttuuri, 1900-luvun vaihteen esoteerisuus, tieteen ja taiteen raja-alueet, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Pekka Halonen
Kotisivu: www.ninakokkinen.com
Adademia.edu: http://utu.academia.edu/NinaKokkinen
Tärkeimmät julkaisut hankkeen teemoihin liittyen: