Aineistojen jäljillä Goetheanumissa

Olen viettänyt viime päivät Yleisen Antroposofisen Seuran arkistossa Sveitsin Dornachissa. Tulin tänne Suomen antroposofisten seurojen historiaa valaisevien aineistojen perässä, koska väitöskirjani tutkimuskohde on Suomen Teosofisen Seuran ja Suomen Antroposofisten Seurojen alkuvaiheet 1900-20-luvuilla. Antroposofinen liike vaikutti siihen aikaan laajalti ympäri Eurooppaa ja suomalaiset antroposofit pitivät yhteyttä täällä sijaitsevaan antroposofian keskukseen.

Kun Rudolf Steiner (1861-1925) perusti Antroposofisen Seuran Saksassa vuonna 1913, siihen liittyi heti myös satakunta suomalaista. Monet heistä olivat tutustuneet hänen ajatteluunsa teosofisten piirien tai lukemiston kautta ja ehkä myös kuulleet hänen esitelmöivän Helsingissä vuosina 1912 tai 1913. Koska Suomessa ei vielä ollut järjestäytynyttä antroposofista toimintaa, ne, joilla oli siihen mahdollisuus, matkustivat kuuntelemaan Steinerin esitelmiä ulkomaille, mm. Berliiniin, Münchenin, Wieniin ja Tukholmaan.

Vuonna 1913 Sveitsin Dornachiin ryhdyttiin myös rakentamaan Antroposofisen Seuran keskusta Goetheanumia. Ensimmäinen puusta rakennettu Goetheanum paloi uuden vuoden yönä 1922/23, jonka jälkeen paikalla tänään oleva rakennus rakennettiin sen tilalle. Uuden Goetheanumin materiaalivalinta betoni viestii Steinerin halusta pystyttää antroposofialle pysyvä maamerkki. Rakennuksen kustannukset katettiin lahjoituksilla, joihin myös suomalaiset antroposofit osallistuivat.

20190515_092324
1920-luvulla monet suomalaiset vieralijat majoittuivat tähän Grosheintzin perheen taloon. Nykyään Haus Duldeckissa toimii Rudolf Steiner Archiv.

Vuonna 1923 Steiner uudelleenorganisoi seuran Yleiseksi Antroposofiseksi Seuraksi, joka siitä lähtien on toiminut kattojärjestönä muiden maiden paikallisille seuroille. Vuonna 1923 perustettiin myös Antroposofiska Sällskapet i Finland – Suomen Antroposofinen Seura, joka tosin pian jakaantui useammaksi seuraksi. Vaikka useimmat suomalaiset liittyivät johonkin näistä, oli yhteys Sveitsissä sijaitsevaan keskukseen edelleen tärkeä. Suomen antroposofisten seurojen puheenjohtajat Uno Donner, Johannes Leino, Edvard Selander ja Wally Homén pitivät jatkuvasti yhteyttä sinne, mm. saadakseen Suomeen vierailevia antroposofian opettajia. Lisäksi monet jäsenet matkustivat Goetheanumiin hakemaan vaikutteita ja seurustelemaan muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Keskuksen kautta antroposofiset aatteet henkisistä harjoituksista, eurytmiasta (ja muusta taiteesta), steinerpedagogiikasta, biodynaamisesta maataloudesta ja antroposofisesta lääketieteestä levisivät laajalti ja johtivat monenlaisiin paikallisiin sovelluksiin. Minä olen täällä jäljittämässä näitä suomalaisten antroposofien kansainvälisiä yhteyksiä.

20190509_173511
Goetheanumin kupeessa sijaitsevassa muistolehdossa on paitsi Steinerin, myös mm. Suomen Antroposofisen Seuran perustajan Uno Donnerin ja hänen vaimonsa kirjailija Olly Donnerin (synt. Sinebrychoff) viimeinen leposija.

Antroposofian historian tutkijalle tällä riittää tutkittavaa. Goetheanumissa sijaitsee seuran arkisto Goetheanum Dokumentation, jossa säilytetään mm. paikallisten seurojen kirjeenvaihtoa Yleisen Antroposofisen Seuran kanssa. Viereisessä Haus Duldeckissä sijaitsee Rudolf Steiner Archiv, jossa säilytetään Rudolf ja Marie Steinerin henkilökohtaista kirjeenvaihtoa. Kivenheiton päässä on myös Albert Steffen Archiv, jossa säilytetään Steffenin kirjeenvaihtoa. Hän oli Yleisen Antroposofisen Seuran puheenjohtaja Steinerin kuoleman jälkeen. Tutkijana sitä on kiitollinen, kun tällaiset yksityiset arkistot toivottavat tervetulleeksi ja avaavat ovensa ulkopuoliselle.

20190514_200701
1920-luvulla Yleisen Antroposofisen Seuran toimisto sijaitsi Goetheanumin vieressä Haus Friedwartissa. Lähes kaikki arkistossa lukemani suomalaisten kirjeet on osoitettu tänne. Tänään rakennuksessa toimii viihtyisä Gästehaus Friedwart .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: