Esoterian polkuja – Stuttgartista Lohjalle

Vietän tämän kevään Stuttgartissa, Saksassa, Neckar-joen äärellä. Kaupunki kukkuloineen on kaunis, mutta paremmin tunnettu autotehtaistaan kuin luonnostaan. Juuri parempaa paikka esoteriatutkijalle ei silti voisi kuvitella. Antroposofian perustaja Rudolf Steiner (1861–1925) vietti kaupungissa pitkiä aikoja ja piti täällä yli 250 esitelmää vuosina 1906–1924. Eilisellä päiväkävelyllä huomasimme erään kotikatumme talon seinässä laatan, joka kertoi Steinerin asuneen talossa vuosina 1911–1924 Stuttgartissa oleskellessaan.

Vain muutaman kilometrin päähän asunnostamme Steiner perusti ensimmäisen steinerkoulun nimeltään die Freie Waldorfschule Uhlandshöhe vuonna 1919. Koulualoitteessa kaupungin kauneus ja käytännöllisyys yhdistyvät. Koulun paikka on upea: korkealta kukkulalta avautuvat näkymät aina Schwabenin Jura-vuoristoon asti, ja alhaalla levittäytyy kaupunki alas laaksoon. Koulua ei kuitenkaan perustettu tänne kauniiden maisemien vuoksi.

Koulut tunnetaan yhä suurimmassa osassa maailmaa waldorf-kouluina juuri tämän ensimmäisen koulun vuoksi, sillä koulu perustettiin Waldorf-Astoria -tupakkatehtaan työntekijöiden lapsille. Tehtaanjohtaja Emil Molt (1876–1936) sijoitti kouluun huomattavat määrät rahaa ja innostusta, mikä ei sinänsä ollut poikkeuksellista;  1900-luvun alussa teollisuusjohtajien oletettiin pitävän huolta alaisistaan isällisesti. Monet koulun käytännöt olivat kuitenkin tuolloin uusinta uutta: saman opetuksen tarjoaminen kaikille taustasta riippumatta, poikien ja tyttöjen yhteisopetus, taiteen vahva läsnäolo, vieraiden kielten varhaisuus ja se, ettei opetus perustunut paikallaan istumiseen, vaan itse tekemiseen.

Nykyään Uhlandshöhen koulun läheisyydestä löytyvät myös steinerpedagoginen opettaja- ja varhaiskasvatusseminaari, kristiyhteisön kirkko, kulttuuritalo Rudolf Steiner -haus ja vapaa korkeakoulu. Muuten usein karussa ja harmaassa kaupungissa kulkiessaan saattaa koska tahansa törmätä goetheanistiseen muotokieleen.

Ensimmäisen steinerkoulun jälkeen kouluja perustettiin Eurooppaan tiheään tahtiin, ja jo vuonna 1928 perustettiin mm. USA:n ensimmäinen steinerkoulu. Suomen ensimmäinen steinerkoulu – sama, jota olen itse käynyt – perustettiin kuitenkin vasta 1955 Helsinkiin. Vaikutteet Stuttgartista Suomeen kulkeutuivat kuitenkin todellisuudessa paljon nopeammin.

Olly (Olga) Donner (os. Sinberychoff, 1881–1956) ja Uno Donner (1872–1958) olivat suomalaisia kosmopoliitteja, antroposofeja ja hyväntekeväisyyden harjoittajia. He tutustuivat antroposofiaan 1910-luvulla ja viettivät seuraavien vuosikymmenten mittaan paljon aikaa Dornachissa ja muualla Euroopassa kuuntelemassa Steinerin ja muiden antroposofien luentoja. 1923 Olly Donner kirjoitti ilmeisen innostuneen kirjeen äidilleen Stuttgartista, jossa pariskunta oli tutustunut uudenlaiseen pedagogiikkaan – kyse oli tietenkin steinerpedagogiikasta ja Uhlandshöhen steinerkoulusta. Myös Donnerien ja Sinebrychoffien suvuissa oli tapana tukea paikallisia kouluja, ja Olly Donner pääsi toteuttamaan uutta pedagogista innostustaan Gerknäsin pientenlasten koulussa. Koulu oli ollut olemassa jo aiemmin, mutta pariskunnan hankkiessa Lohjalla sijaitsevan Gerknäsin kartanon omistukseensa 1927, pariskunta alkoi tukea koulua taloudellisesti ja vaikuttaa sen pedagogiseen linjaan. Koulussa noudatettiin 1930-luvulla monia steinerpedagogiikasta tuttuja toimintatapoja: lapset maalasivat ”märällä märälle” ja kasvatuksessa painotettiin luomisvoimaa, oppimisen iloa ja vapautta sekä kauneuden näkemistä. Oikeastaan Suomen ensimmäinen steinerkoulu tuli siis Stuttgartin tuomisina maahamme jo tuolloin!

Olly ja Uno Donner toivat mukanaan Suomeen monia muitakin antroposofisia aloitteita, kuten hoitopedagogiikan, jota harjoitettiin Olly Donnerin tukemassa Gustafsbergin hoitokodissa, sekä biodynaamisen viljelyn, jota Uno Donner toteutti Gerknäsin kartanossa. Suomi oli eläväinen osa esoteerista Eurooppaa – kiitos esimerkiksi Olly ja Uno Donnerin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: