Uuden etsijät -hankkeelle rahoitusta Koneen säätiöltä vuosiksi 2018-2020

Hankkeemme sai riemullisen uutisen joulukuussa – monen vuoden hakutyö sai täyttymyksensä kun Koneen säätiö päätti rahoittaa hankettamme kolmen vuoden ajan. Olemme iloisen hämmentyneitä ja tarmokkaasti aloittamassa työtämme vuoden 2018 alussa! Hankkeessa tulevat saamaan rahoitusta yhteensä kahdeksan tutkijaa. Hanketta johtaa dosentti, kulttuurihistorian yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki Turun yliopistosta ja muut hankkeessa lähes koko kauden vuosina 2018-2020 rahoitettuina olevat tutkijat ovat FM Antti Harmainen (Historia, TaY) ja TaM Nina Kokkinen (uskontotiede, TY). Lisäksi hankkeesta saavat vuoden rahoituksen FT Marja Lahelma (taidehistoria, HY), FT Jasmine Westerlund (kotimainen kirjallisuus, TY), FM Pekka Pitkälä (kulttuurihistoria, TY), FM Jukka Vornanen (kulttuurihistoria, TY) ja FM Julia von Boguslawski (historia, HY). Lisäksi hankkeessa ovat mukana dosentti, yliopistonlehtori Tiina Mahlamäki (uskontotiede, TY) ja professori Marjo Kaartinen (kulttuurihistoria, TY), jotka osallistuvat hankkeeseen muun työnsä puitteissa.

Hakemuksessa esittelimme hankkeemme ja sen rohkean avauksen seuraavasti: ”Monitieteisessä, kolmivuotisessa hankkeessa tutkimme, miten modernisoituvan Euroopan historiaa muokanneet esoteeriset ja okkulttiset virtaukset tulivat osaksi suomalaista kulttuuria ja sen sisällä toimineiden yksilöiden kokemaa todellisuutta. Kysymme, millaisena vuosisadan vaihteen uskonnollinen murros näyttäytyy historiallisiksi marginaali-ilmiöiksi aiemmin luettujen teosofian, spiritualismin, antroposofian ja muiden länsimaisen esoteerisuuden piiriin kuuluvien ilmiöiden näkökulmasta. Valaisemme suomalaisen historiankirjoituksen varjokohtaa. On tärkeää luoda alkuperäisaineistoihin perustuva laaja tutkimus, jotta esoteerisuus ei näyttäytyisi vain satunnaisten eksentrikkojen leikittelynä ajan muotivirtauksilla. Käyttämällä henkilökohtaisia dokumentteja sekä julkisia aineistoja (sanomalehdistöä, taideteoksia ja kaunokirjallisuutta) ja osoitamme, kuinka 1800-luvun lopulla massailmiöksi noussut esoteerisuus säilyi mittavan kiinnostuksen kohteena pitkään. Hanke kokoaa yhteen kotimaiset asiantuntijat, jotka ovat omissa tutkimuksissaan luoneet tärkeitä avauksia aiheeseen. Tuotamme uutta tietoa esoteerisuuden merkityksistä sivistyneistön parissa ja nostamme esiin näiden ilmiöiden pitkäkestoisia seurauksia. Samalla luomme uusia, tieteiden- ja taiteidenvälisiä tapoja lähestyä uskonnollisuutta ja esoteerisuutta. Kirjallisen ja tieteellisen työskentelyn lisäksi hanke järjestää avoimia seminaareja sekä yhteistyössä museoiden ja luovan alan toimijoiden kanssa näyttelyjä ja tapahtumia. Kirjoitamme modernin Suomen historiaa uudelleen, sillä 1900-luvun taitteessa kukoistaneella esoteerisuudella on ollut monisyisemmät seuraukset kuin on osattu nähdä. Haemme suomalaisella tutkimuskentällä ensimmäistä kertaa liikkeistä irtautuvaa laajoihin alkuperäisaineistoihin pohjautuvaa käsitystä siitä, mitä esoteerisuus tarkoittaa. Luomme uudenlaisen kuvan siitä, millaista oli elää, tuntea ja uskoa modernisoituvan kansakunnan keskellä. Haemme uusia avauksia taiteellisesta yhteistyöstä.”

Vuoden 2018 alussa lähdemme rakentamaan hankkeen kotisivuja uudelta pohjalta – voit seurata toimintaamme täällä ja pian avattavilla facebook-sivuilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: