Kevään uutisia: Nina Kokkisen väitöskirja ”Totuudenetsijät”

Hankkeemme loppukevät on täynnä julkaisuja ja ohjelmaa! Nina Kokkisen  väitöskirja on valmistunut ja se  tarkistetaan Turun yliopistossa lauantaina 4.5.2019 klo 12. Tarkemmat tiedot paikasta ja linkin sähköisenä julkaistuun väitöskirjaan löydät täältä.

IMG_5536Kokkisen väitöskirja Totuudenetsijät. Vuosisadanvaihteen okkulttuuri ja moderni henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa avaa uuden luvun kultakauden taiteilijoiden teosten tulkinnassa tarkastellessaan heidän keskeisiä töitään henkisyyden ja esoteerisuuden näkökulmasta. Huolimatta ristiriitaisesta suhtautumisestaan perinteiseen kristilliseen kirkkoon, kaikki kolme taiteilijaa halusivat tehdä taidetta kristillisiin ympäristöihin, kirkkoihin ja hautausmaille. Kokkiselle taiteilijat ovat totuudenetsijöitä, jotka taiteessaan pyrkivät hakemaan vastauksia elämän suuriin kysymyksiin monista henkisistä ja esoteerisista suuntauksista.

– Teosofia, spiritualismi ja psyykkinen tutkimus tarjosivat taiteilijoille ratkaisuja tieteen ja uskonnon yhdistämiseksi. Niissä painotettiin myös henkilökohtaisia kokemuksia sekä itsenäistä ajattelua. Samankaltaiset asiat ovat tärkeitä myös nykypäivän henkisyydessä. Tässä suhteessa Gallen-Kallela ja muut taiteilijat olivatkin eräänlaisia edelläkävijöitä, Kokkinen selventää.

2380166
Kuva: Vastapaino

Kokkisen väitöskirja on muovautunut kevään aikana myös yleistajuiseksi tietokirjaksi, jonka Vastapaino julkaisee 25.4. laajasti kuvitettuna teoksena Totuudenetsijät – Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa.

Väitöskirja on herättänyt suurta kiinnostusta ja koko Uuden etsijät -hanke on saanut laajaa julkisuutta. Pitkäperjantain Helsingin Sanomissa julkaistiin kulttuurisivuilla laaja Pirkko Kotirinnan artikkeli hankkeestamme ja Kokkisen tutkimuksesta. Sen pääset lukemaan suoraan Helsingin Sanomien nettisivuilla (vain tilaajille) tai lukemalla lehden vaikkapa kirjastossa!

Tervetuloa kuuntelemaan väitöstilaisuutta 4.5. ja tutustumaan Ninan teoksiin! Myöhemmin keväällä tapahtuu lisää, kun Gallen-Kallela Museossa Tarvaspäässä avautuu Ninan kuratoima näyttely Sielun silmä, jossa keskitytään taiteessa keskeiseen selvänäköisyyden tematiikkaan. Näyttelyyn liittyy kesän aikana myös oheisohjelmaa ja voit lukea näyttelystä  lisää täältä .

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: