Spiritistinen istunto vie 1890-luvun Helsinkiin ja Eurooppaan

2620152Uuden etsijöiden tutkija, kulttuurihistorian professori Marjo Kaartinen julkaisi elokuussa laajaan arkistotyöskentelyyn pohjaavan kirjan 1800-luvun lopulla Suomenkin tavoittaneesta spiritismi-innostuksesta. 1890-luvun Helsinkiin saapui maailmankuulu meedio Madame d’Esperance ja erilaisia näytöksiä ja istuntoja järjestettiin niin pääkaupungissa kuin muualla. Kaartinen kytkee spiritismi-innostuksen laajan kulttuurihistorialliseen kontekstiin fin de sièclen modernisoituvassa Euroopassa, jossa erilaiset esoteeriset ja okkultiset liikkeet ja liikehdinnät saavuttivat paljon myös mediahuomiota ja koskettivat näin ihmisten arkielämää. Hän tarkastelee teoksessaan erityisesti Madamen sekä toisen kuuluisan mediahahmon, antispiritisti Faustinuksen elämää ja taustoja.  Keitä nämä salaperäiset meediot olivat ja mistä he tulivat? Mitä spiritistisissä istunnoissa tapahtui ja miksi ne olivat niin suosittuja? Miten spiritismistä tuli valtavirtaa? Näihin kysymyksiin Kaartinen etsii vastauksia. Teokseen liittyy myös kotisivu, jonka teksteissä luodataan ilmiötä lisää ja kerrotaan muun muassa Elizabeth d’Espérancen henkimatkasta Pietarista Helsinkiin. Kirja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama.

Marjo_TS
Ote Marjo Kaartisen haastattelusta Turun Sanomissa 31.8.2020.

2 Comments on “Spiritistinen istunto vie 1890-luvun Helsinkiin ja Eurooppaan

  1. Aihe on todella mielenkiintoinen, ja tähän pitäisi tutustua lähemmin. Olen aiemmin lukenut Kaartisen artikkeleja sekä ollut hänen luennoillaan, ja hänen innostuksensa käsittelemiään aiheita kohtaan on tarttuvaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: