Uuden ja salaperäisen edessä

Uuden etsijät -hankkeen tuoreen näyttelyn avajaistapahtuma on torstaina 14.1.2021 Helsingissä Päivälehden museossa. Itse näyttely avautuu yleisölle rajoitusten vuoksi 1.2.2021. Näyttelyä on valmisteltu pitkään ja kiihkein suunnittelutyö ajoittui syksyyn 2020. ”Uuden ja salaperäisen edessä – kirjailijat ja esoteria modernisoituvassa Suomessa” avaa hankkeemme yhtä keskeistä juonnetta, eli kirjailijoiden ja kirjallisuuden merkitystä suomalaisen esoterian kulttuurihistoriassa. Näyttelyn keskeisen lähtökohdan on muodostanut hankkeen lahjoituksena saama kirjailija Aarni Koudan laaja kirjallinen ja visuaalinen arkistoaineisto. Osia siitä on nyt ensimmäistä kertaa esillä julkisesti.

Monialaiset kirjailija-taiteilijat Onerva Lehtinen ja Sigurd Wettenhovi-Aspa kiinnostuivat
eri tavoin esoteerisista virtauksista,
kuva: Päivälehden museo

Uuden ja salaperäisen edessä tarkastelee suomalaisten kirjailijoiden ja esoteerisuuden välistä kulttuurihistoriaa ja avaa näkymän siihen, miten suomalaiset kirjailijat avautuivat esoteerisuudelle. Kirjoittaminen merkitsi heille ammattia, yhteiskunnallista toimintaa ja elettyä arkea. Näyttely kertoo, miten niin tunnetut kuin marginaaliin jääneet kirjailijat kohtasivat esoteerisia virtauksia ja aatteita ja miten ne vaikuttivat heidän kirjoittamiseensa ja toimintaansa. Näyttely avaa näin unohdettua Suomen kulttuurihistoriaa. Näyttelyn lähtökohdat nousevat yksilöiden kokemuksista, ja esillä on niin tuttuja kirjailijoita kuten J.H. Erkko, Eino Leino, L. Onerva ja Edith Södergran, joita tarkastellaan uudesta näkökulmasta kuin monia enemmän unohduksiin jääneitä kuten Kouta, Helmi Krohn, Kersti Bergroth tai Olly Donner. Näyttely paljastaa rikkaan vaikutusten verkoston, kirjailijoiden merkityksen sekä kansainvälisten esoteeristen virtausten merkittävän vaikutuksen suomalaisessa kulttuurihistoriassa

Kutsumme kaikki kiinnostuneet näyttelyn avajaisiin, jotka näissä poikkeusoloissa tapahtuvat virtuaalisesti, osana Tieteiden yön tapahtumaa torstai-iltana klo 17 alkaen. ”Esoteerisissa iltamissa” näyttelyn teemoja valottavat Maarit Leskelä-Kärki, Antti Harmainen ja Tiina Mahlamäki sekä kirjoittamisen tutkija, FT Emilia Karjula.

Valitettavasti pandemiarajoitusten vuoksi yleisö pääsee näyttelyyn vasta helmikuun alussa. Mutta näyttely on koko kevään ajan esillä, joten se on varmasti aikaa nähdä! Mahdollisuuksien mukaan järjestämme kevään mittaan myös erilaista ohjeisohjelmaa näyttelyn rinnalla. Tietoa näistä löytyy jatkossa sekä museon sivuilta että Uuden etsijöiden kotisivuilta ja somekanavista.

Aarni Koudan käsikirjoituskokoelmasta. HKT-arkisto, Turun yliopisto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: